Vitamín E
Vitamín E je naším tělem využíván k mnoha různým účelům. Asi nejznámější jsou jeho antioxidační účinky, kdy chrání naše buňky před oxidačním poškozením tím, že neutralizuje škodlivé molekuly zvané volné radikály. Kromě toho je potřebný pro správnou funkci imunitního systému. „Éčko“ si organismus si nedokáže sám vyrobit, musíme mu ho tak dodávat buď v potravinách, nebo prostřednictvím výživových doplňků.
Nejprodávanější
Co je vitamín E?
Ačkoli je vitamin E často považován za jedinou látku, ve skutečnosti tomu tak není. Studie ukazují, že ve skutečnosti se jedná o skupinu osmi sloučenin rozpustných v tucích se silnými antioxidačními účinky. Z těchto osmi chemických forem je z hlediska požadavků na výživu nejdůležitější alfa-tokoferol.
Funguje jako antioxidant, který pomáhá chránit tělo před volnými radikály. Volné radikály jsou molekuly vznikající jako běžná součást metabolismu. Mohou způsobovat poškození a nemoci a přispívat k procesu stárnutí.
Kromě toho je vitamin E důležitý pro funkci imunitního systému, genovou expresi a buněčnou signalizaci. Jednou z jeho klíčových funkcí je udržovat cévy rozšířené a zabraňovat tvorbě sraženin v cévách. V posledních letech se zkoumají též jeho protirakovinové účinky.
Přirozeně se vyskytuje v některých potravinách, zejména v semínkách a ořechách, dále též v některých druzích zeleniny a ovoce.
Doplňky stravy s vitamínem E mají většinou formu kapslí či tablet, které může jednoduše zapít prostřednictvím praktických sportovních lahví kdykoli a kdekoli.
Proč užívat vitamin E?
Užívání doplňků stravy s vitaminem E prospívá našemu zdraví hned několika způsoby.
- snižuje markery oxidačního stresu a zlepšuje antioxidační obranu organismu
- snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění
- pomáhá předcházet věkem podmíněné makulární degeneraci
- prospívá zdraví kůže, vlasů a nehtů
- pomáhá pacientům s nealkoholickým ztukovatěním jater
- pomáhá ženám trpícím bolestivou menstruací
- poskytuje prevenci před zhoršením kognitivních funkcí
Oxidační stres je stav, ke kterému dochází při nerovnováze mezi antioxidační obranou organismu a produkcí a hromaděním sloučenin nazývaných reaktivní formy kyslíku. To může vést k poškození buněk a zvýšenému riziku některých onemocnění.
Vitamin E působí v těle jako silný antioxidant, studie ukázaly, že jeho doplňování vysokými dávkami snížit markery oxidačního stresu a posílit antioxidační obranu.
Vysoký krevní tlak a vysoké hladiny krevních lipidů, jako je LDL cholesterol a triglyceridy, mohou zvyšovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Výzkumy naznačují, že doplňky vitaminu E pomáhají snížit tyto rizikové faktory.
Podobné benefity z hlediska kardiovaskulárního zdraví mají i omega-3 mastné kyseliny, z tohoto důvodu se tak často doporučuje kombinovat užívání „éčka“ s užíváním kvalitních přípravků s omega kyselinami.
Nealkoholické ztukovatění jater zahrnuje řadu onemocnění, která způsobují hromadění tuku v játrech u lidí, kteří pijí málo nebo vůbec žádný alkoholu. Podle odborných studií mohou doplňky vitaminu E snížit hladinu jaterních enzymů a zlepšit některé aspekty zdravotního stavu u těchto osob.
Nutrition-shop má ve své nabídce kvalitní přípravky s vitamínem E, které vám umožní využít všech jeho benefitů. K oblíbeným značkám patří Extrifit.
Pro koho je éčko vhodné?
Ačkoli je nedostatek vitaminu E ve vyspělých zemích obecně poměrně vzácný, některé skupiny osob jsou jím ohroženy častěji.
Překvapivě častý je v populaci naopak deficit vitamínu D, kromě vystavení kůže slunečním paprskům ho tělu můžete dodat též pomoci vhodných doplňků stravy s vitamínem D3.
Zvýšenému riziku jsou vystaveni například lidé se zdravotními potížemi spojenými s malabsorpcí tuků, včetně cystické fibrózy a Crohnovy choroby. U lidí s nedostatečným příjmem potravy, jako jsou lidé trpící mentální anorexií, může také dojít k nedostatku vitaminu E.
Vzhledem k tomu, že vitamin E snižuje zánět a zlepšuje funkci imunitního systému, mohou doplňky stravy, které ho obsahují prospívat lidem, kteří mají zvýšenou potřebu nebo ho nemají dostatek ve stravě, jako jsou někteří senioři.
Studie rovněž ukázaly, že doplňky stravy s vitaminem E mohou zlepšit funkci plic a některé příznaky astmatu u dětí a dospělých.
Jaké jsou možná rizika a nežádoucí účinky?
Užívání doplňků stravy s vitamínem E je pro většinu lidí bezpečné. Dlouhodobé užívání nadměrného množství ale může způsobit negativní vedlejší účinky.
U mužů studie prokázaly například vyšší riziko rakoviny prostaty. Vysoké dávky doplňků vitaminu E mohou také zvyšovat riziko krvácení a mrtvice.
Vitamin E může potenciálně interagovat též s některými léky, například těmi na srážlivost krve. V takovém případě je vždy vhodné poradit se s lékařem.