Sušené maso

Jerky neboli plátky sušeného masa mají své kořeny u loveckých národů v daleké minulosti. V posledních letech se staly poměrně oblíbenou formou svačiny, která organismu dodá potřebnou energii. Využívají je nejen dobrodružní cestovatelé, kteří oceňují jejich skladnost, ale také mnozí sportovci. 

Nejprodávanější

Indiana Jerky Krůtí 25g koupíte na Nutrition-shop.cz
Indiana Jerky Krůtí 25g
Skladem
Kód: 2556
 
62 Kč
Indiana Jerky Kuřecí 25g koupíte na Nutrition-shop.cz
Indiana Jerky Kuřecí 25g
Skladem
Kód: 2559
 
62 Kč
Indiana Jerky Krůtí 90g koupíte na Nutrition-shop.cz
Indiana Jerky Krůtí 90g
Skladem
Kód: 2544
 
185 Kč
Indiana Jerky Dárkový set 113g koupíte na Nutrition-shop.cz
 
288 Kč
beef original 25g 02 600x600
Indiana Jerky Hovězí 25g
Skladem
Kód: 2550/ORI
 
62 Kč
Indiana Jerky Kuřecí 90g koupíte na Nutrition-shop.cz
Indiana Jerky Kuřecí 90g
Skladem
Kód: 2547
 
185 Kč
Indiana Jerky Hovězí 90g koupíte na Nutrition-shop.cz
Indiana Jerky Hovězí 90g
Skladem
Kód: 2541/ORI
 
185 Kč
7 položek celkem
Indiana Jerky Krůtí 25g koupíte na Nutrition-shop.cz
EXTRA sleva s kódem "HYDRATACE5"
62 Kč

Jerky, kousky sušeného masa, je už po desetiletí nejpopulárnější masový snack na americkém trhu, který obsahuje velice nízké procento tuku, kalorií a je bohatý na bílkoviny.

Kód: 2556
Indiana Jerky Kuřecí 25g koupíte na Nutrition-shop.cz
EXTRA sleva s kódem "HYDRATACE5"
62 Kč

Jerky, kousky sušeného masa, je už po desetiletí nejpopulárnější masový snack na americkém trhu, který obsahuje velice nízké procento tuku, kalorií a je bohatý na bílkoviny.

Kód: 2559
Indiana Jerky Krůtí 90g koupíte na Nutrition-shop.cz
EXTRA sleva s kódem "HYDRATACE5"
185 Kč

Jerky, kousky sušeného masa, je už po desetiletí nejpopulárnější masový snack, který obsahuje velice nízké procento tuku, kalorií a je bohatý na bílkoviny.

Kód: 2544
Indiana Jerky Dárkový set 113g koupíte na Nutrition-shop.cz
EXTRA sleva s kódem "HYDRATACE5"
288 Kč

Dárkový set od Indiana Jerky obsahuje celkem 5 balíčků sušeného masa.

Kód: 4743
beef original 25g 02 600x600
EXTRA sleva s kódem "HYDRATACE5"
62 Kč

Jerky, kousky sušeného masa, je už po desetiletí nejpopulárnější masový snack na americkém trhu, který obsahuje nízké procento tuku a je bohatý na bílkoviny.

Kód: 2550/ORI
Indiana Jerky Kuřecí 90g koupíte na Nutrition-shop.cz
EXTRA sleva s kódem "HYDRATACE5"
185 Kč

Jerky, kousky sušeného masa, je už po desetiletí nejpopulárnější masový snack, který obsahuje velice nízké procento tuku, kalorií a je bohatý na bílkoviny.

Kód: 2547
Indiana Jerky Hovězí 90g koupíte na Nutrition-shop.cz
EXTRA sleva s kódem "HYDRATACE5"
185 Kč

Jerky, kousky sušeného masa, je už po desetiletí nejpopulárnější masový snack, který obsahuje nízké procento tuku a je bohatý na bílkoviny.

Kód: 2541/ORI

Co je jerky?

Název jerky pochází z kečuánského slova "ch'arki", což znamená sušené solené maso. Keučuánci jsou indiánským etnikem žijícím v jihoamerických Andách.

Tento způsob úpravy masa byl již od pradávna typický nejen pro indiánské kmeny Severní a Jižní Ameriky, ale také pro mnohé lovecké národy v Africe, neboť umožňoval takto zpracované maso konzumovat mnohem delší dobu.

Zatímco v minulosti se tímto způsobem zpracovávalo především maso bizoní, losí či sobí, dnes patří k nejoblíbenějším druhům jerky hovězí, vepřové, kuřecí a krůtí. Existuje ale také jerky připravované ze zvěřiny nebo z ryb.

Maso se nejprve nařeže na tenké plátky a následně se marinuje s různými omáčkami, kořením a dalšími přísadami. Dalším krokem je pak sušení při teplotě přibližně 70 °C.

Nutrition-ship nabízí sušené maso jerky vysoké kvality, které mají garantované bezpečné složení i zpracování. Obávat se tak nemusíte žádných skrytých konzervantů či chemických látek. Mezi oblíbené značky patří zejména Indiana Jerky.

Proč jíst jerky?

Z hlediska nutričního složení má sušené maso vysoký obsah bílkovin a nízký obsah sacharidů, což z něj dělá vhodnou svačinu nejen pro sportovce, ale též pro nízkosacharidovou nebo paleo dietu.

Bílkoviny pomáhají tělu obnovovat a vyvíjet buňky, které udržují svaly, kosti a další orgány zdravé. Navíc proteiny z živočišných zdrojů obsahují všech devět esenciálních aminokyselin.

Dalším způsob, jak organismu dodat bílkoviny, představují kvalitní proteinové tyčinky, které na rozdíl od jerky mohou konzumovat též vegetariáni a vegani.

Jerky je podle studií též dobrým zdrojem mnoha různých vitamínů a minerálů, včetně zinku, železa, vitamínu B12, fosforu a kyseliny listové.

Zinek pomáhá podporovat imunitní systém a hladinu energie a organismus má tendenci ho dobře vstřebávat především z živočišných zdrojů, jako je například sušené maso.

Železo je potřebné pro tvorbu hemoglobinu, který přenáší kyslík do celého těla. Z tohoto důvodu může být sušené maso prospěšnou svačinou pro lidi, kteří se obávají nedostatku železa.

Pro koho je sušené maso vhodné?

Z konzumace jerky mohou mít prospěch zejména sportovci, jako jsou vytrvalostní běžci, cyklisté, horolezci, tedy sporty, které jsou náročné na energii a zároveň neumožňují vzít si s sebou velké množství potravin.

Vzhledem ke svému nutričnímu profilu je sušené maso vhodné i pro osoby, které drží redukční dietu. Vysoký podíl proteinů zasytí a sníží chuť na sladké.

Existují ale též osoby, které by se sušenému masu měly vyhnout, a to zejména kvůli jeho obsahu sodíku. Mezi tyto skupiny patří:

  • lidé s vysokým krevním tlakem (hypertenzí)
  • lidé s cukrovkou
  • lidé s onemocněním ledvin nebo problémy s ledvinami

V neposlední řadě je jerky velmi skladné, což z něj dělá skvělou volbu na cesty nebo v dalších situacích, kdy máte omezený přístup k čerstvým potravinám a potřebujete dávku bílkovin.

Při náročné fyzické aktivitě je třeba doplnit též tekutiny, hydrataci společně s dodáním důležitých minerálních látek lze snadno zajistit pomocí špičkových iontových nápojů.

Jaké jsou možná rizika a nežádoucí účinky?

Ačkoli je sušené maso výživnou svačinkou, mělo by se konzumovat s mírou. Jedním z důvodů je vysoký obsah sodíku, který souvisí se způsobem jeho zpracování.

Příliš mnoho sodíku může podle výzkumů vést k zadržování vody v těle, což způsobuje nadýmání, přibývání na váze a potenciálně i riziko dalších zdravotních potíží, jako je vysoký krevní tlak, osteoporóza, ledvinové kameny či problémy se srdcem.

Kromě toho je sušené maso jerky vysoce průmyslově zpracovanou potravinou a četné studie prokázaly souvislost mezi konzumací tohoto druhu masa a rizikem chronických onemocnění, jako je rakovina, cukrovka 2. typu a kardiovaskulární onemocnění.

V neposlední řadě se konzumace sušeného masa nedoporučuje těhotným a kojícím ženám