5 FITNESS MÝTŮ #2 POKRAČOVÁNÍ

Nikola Gottvaldová - Bikiny Fitness.

Máme tu další díl fitness mýtů! V minulém článku jsme vyvrátili pár mýtů, jako je například, že snídaně je základ dne, že po 18 hod. nesmíš jíst a několik dalších. Pokud jsi minulý článek nečetl, tak je potřeba to změnit, a třeba i tobě pár věcí vyvrátíme :)

První díl najdeš zde: #1 https://www.nutrition-shop.cz/blog/5-fitness-mytu--kde-je-tedy-pravda/?fbclid=IwAR2leqV_EDrChaTAf28LRgJCqyY2U9fn5EriH1LggqQh8tHk6pxyqi4H01U

Č. 1 – POKUD JÍŠ VEJCE, VYHAZUJ ŽLOUTKY! JSOU NEZDRAVÉ A PLNÉ CHOLESTEROLU !

            Dnešní doba, nadměrná obezita a s tím spousta zdravotních problémů, jako je například vysoký cholesterol. Je to jednoduché. Lidé se díky tomu bojí cholesterolu, jenže netuší, že vajíčko (resp. žloutek) nemá vliv na problémy s cholesterolem či onemocnění srdce. Naše tělo přirozeně vyprodukuje 1-2g cholesterolu denně, a to je mnohem víc, než obsahuje průměrné vajíčko.

ŽL

            Žloutky mají obrovské množství živin, antioxidantů, vitamínů a spoustu dalších, tělu prospěšných látek. Takže jejich vyhazování je naprosto nesmyslné a akorát své tělo ošidíte o tyto skvělé látky. Vejce jsou zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Takže pokud chcete omezit žloutky ve snaze zbavit se tuků ve stravě, děláte velkou chybu! Tuky jsou pro fungování lidského organismu velmi důležité. Pokud tedy vyhodíte žloutky, nahraďte je jiným zdrojem zdravých tuků.

            K čemu jsme tedy došli ? Vajíčka/žloutky nejsou nezdravé, právě naopak! Musíte také vědět, že je špatný cholesterol a dobrý cholesterol. A vejce obsahují ten dobrý.

Č. 2 – JEZ JEN POTRAVINY S NÍZKÝM GLYKEMICKÝM INDEXEM !

            Glykemický index (dále jen GI) vyjadřuje to, jak rychle nám vystřelí krevní cukr nahoru po konzumaci daného sacharidu v porovnání k čisté glukóze. Začneme zhurta.. co když Vám řeknu, že GI čokoládové zmrzliny je nižší než GI petržele, nebo že GI Twixky je nižší než GI mrkve ? Těžko mi budete věřit co ? Ale je to tak. Takže z toho vyplývá, že čokoládová zmrzka nebo Twixka je vhodnější než petržel či mrkev. Co na to říkáte ?

TWIX

            Kde je háček ? GI potravin je měřený na lačno a navíc při konzumaci pouze toho jediného, samotného druhu sacharidu. Dost pochybuji, že si někdo z Vás (pokud alespoň trošku dbáte na složení Vašeho jídelníčku) dá k obědu jen samotnou rýži, nebo samotné brambory. Když k sacharidu přidáte nějakou bílkovinu a tuk, jeho GI se mění. Řídit se tedy jen podle glykemického indexu je špatně.

            Podle několika studií GI ani nemusí ve všech případech souviset s mírou uvolňování inzulinu, a nemá přímý prokazatelný vliv na oxidaci tuku. Pokud tedy nejsi diabetik, víc než na hodnotu GI bych se zaměřila na celkovou skladbu jídelníčku.

Č. 3 – CHCEŠ SVALY ? TO SI TEDY MUSÍŠ DÁT PŘED SPANÍM TVAROH !

TVAROH

            Určitě jsou jste to odkoukali od těch nejlepších old school kulturistů, že jo ? Bez tvarohu nešli spát, na tvarohu se přece dělá forma, protože když spíš, tak ti ty bílkoviny vlezou do svalů a ráno se vzbudíš jak Arnold že jo, že je to tak ? … nebo snad ne ?

            Ano dřívější kulturisté opravdu jedli tvaroh (většinou tedy před spaním), ale už málo kdo ví proč. Za socialismu se díky nedostupnosti proteinových doplňků a nedostatku masa, stala tato levná a dostupná potravina pro většinu cvičenců jasnou volbou. Tvaroh se jedl v obrovských kvantech a někteří stále tvrdí, že na něm dokázali udělat formu. Tu formu však někteří podle svých slov dokázali udělat i na buchtách od maminky.

            Mnozí si to vykládají tak, že tvaroh je pomalu se trávící bílkovina a měl by tedy pokrýt potřebu svalů pro regeneraci po celou noc. Věci se ale mají jinak. Bílkovina tvaroh (kaseinát vápenatý) není zas až tak kvalitní, jak si mnozí myslí, navíc je relativně těžce stravitelný.
Během noci by si mělo naše tělo odpočinout a regenerovat, ne pracovat na trávení tvarohu. Svaly regenerují tehdy, když spíte a může se jimi prohánět všechna krev s živinami a ne, aby se spousta krve soustřeďovala v žaludku kvůli těžšímu trávení.

            Pokud ale nedokážete jít spát bez toho, aniž by jste do sebe dali nějakou bílkovinu ze strachu, že se ráno probudíte bez svalů, zkuste raději micelární kasein.

Č. 4 – JESTLI CHCEŠ PROČISTIT TĚLO, MUSÍŠ PODSTOUPIT DETOX !

            Můj ty bože, kolikrát já už jsem se s tímto setkala… Pokud nejste příliš velkými fanoušky alkoholu či drog, pak pravděpodobně žádný detox opravdu nepotřebujete. Proč tedy tolik lidí dělá různé detoxikační kůry?

            Myslím, že odpověď je jednoduchá. Zaprvé, pokud člověk několik dní pije například jen zeleninové šťávy, rychle se mu vyčerpají glykogenové zásoby ve svalech a s nimi odejde i spousta vody. Co z toho plyne ? Rychlý úbytek na váze. Vysvětleme si to na příkladu: Člověk co sportuje, za těch pár dní přijde o dejme tomu 400g glykogenové zásoby a s ní navázané vody. Každý gram glykogenu váže cca 3g vody. Takže tento člověk rázem ztratí na váze 1,2-1,5kg tělesné hmotnosti.
            WOW! Za tak krátkou dobu shodit tolik kilo ? To musí být super ten detox. A už to jede.. firmy, marketing, reklama.. Jak z neobeznámených lidí vytřískat nehorázné peníze, to je celé, o co tu jde.

            Příště, až Vám někdo nabídne detoxikační kůru, nebo čaje mu radši řekněte: „Ne děkuji, já na to mám játra a nechám je odvádět svou práci.“ Ušetříte tak nejen dny zbytečného hladovění, ale i několik stovek, či tisíc korun.

Č. 5 – CUKR JE SMRT !

POISON

            Určitě jste v nejednom babském časopise četli, jak je cukr pomalu to nejhorší na světě. Tohle dogma se rozšířilo asi před 10-ti lety, kdy média jako je NYTimes, Dailymail nebo BBC publikovaly studie prováděné na myších.

            Všem je jasné že sacharidy nejsou jako sacharidy, když se bavíme o našem cenném zdraví. Porovnejme si přidaný cukr vs. přírodní cukr (např. ovoce, mléčné výrobky). Je hodně výzkumů na to, že přidávaný cukr v NADMĚRNÉM množství snižuje kvalitu našeho jídelníčku a navíc i zvyšuje rizikové faktory například pro metabolický syndrom. A znovu - množství!

            Znáte pravidlo 80/20 ? 80% z Vašeho denního příjmu přijmete z kvalitních potravin a zbylých 20% z nějaké oblíbené dobroty, třeba zmrzliny či čokolády. V takovémhle množství je tedy cukr absolutně neškodný. Když máte zdravý, nutričně vyvážený jídelníček, nějaké trošky cukru se vůbec nemusíte obávat.